نسل جدید ارتودنسی نامرئی

با بکار گیری الاینر شفاف

بستن فاصله بین دندان ها

چکیده مطلب

لبخند زیبا یکی از فاکتور های بسیار مهم در افزایش جذابیت چهره به شمار می آید. وجود اختلالات و نواقص دندانی می توانند تاثیر نامطلوبی بر روی آن داشته باشند. یکی از این اختلالات، فاصله بین دندان ها می باشد که علاوه بر اینکه زیبایی لبخند را تحت تاثیر قرار می دهد، بر سلامت دهان و دندان نیز تاثیر نامطلوب می گذارد.
آیا از علل ایجاد این فاصله اطلاع دارید؟ راه های درمان آن را می دانید؟ چگونه می توان از بروز این فاصله پیشگیری کرد؟
در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات کامل و لازم در این باره را بدست آورید.

فاصله بین دندان ها یا دیاستما چیست؟

دیاستما به فاصله بین دندان ها گفته می شود. این فاصله زمانی که بین دندان های جلویی وجود داشته باشد، بیشتر قابل توجه است و در برخی موارد اعتماد به نفس افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. خوشبختانه تکنیک های زیادی در دندانپزشکی زیبایی وجود دارند که در بستن این فاصله ها به کار برده می شوند.

بستن فاصله بین دندان های کودکان

توصیه می شود در صورت مشاهده شکاف در دندان های کودک، او را نزد متخصص ارتودنسی ببرید تا معاینات لازم انجام شود. ارتودنتیست پس از معاینه و بررسی اندازه دندان ها و موقعیت آن ها نسبت به هم و همچنین بررسی وضعیت فک کودک، در صورت لزوم با استفاده از روش های درمانی موجود اقدام به درمان و بستن این فاصله می نماید. در صورتی که این فاصله بیش از 2 میلی متر نباشد، به طور طبیعی بسته خواهد شد.

هزینه بستن فاصله بین دندان ها

به طور کلی نوع درمان با توجه به شرایط مختلفی از جمله سن، موقعیت دندان ها نسبت به هم و سلامتی دهان و دندان بیمار مشخص می گردد. هرکدام از این روش های درمانی هزینه مخصوص خود را دارد که در صورتی که بیمار نیاز به انجام درمان های جانبی مانند برطرف کردن پوسیدگی های دندان و یا بیماری های لثه داشته باشد، بر قیمت نهایی آن ها افزوده می شود. یکی دیگر از مواردی که می تواند بر این هزینه ها تاثیر داشته باشد، تحت پوشش بیمه قرار گرفتن آن ها می باشد که برخی از این درمان ها در دسته خدمات زیبایی قرار می گیرند که بیمه تعرفه ای برای آن ها در نظر نمی گیرد. در صورتی که دچار فاصله بین دندانی می باشید و به دنبال یافتن روش مناسب برای از بین بردن آن هستید، می توانید به کلینیک دندانپزشکی دکتر هادی صادق مراجعه نمایید و با استفاده از یک جلسه مشاوره رایگان درمان مناسب خود را انتخاب نمایید و از قیمت نهایی آن با خبر شوید.

درمان دیاستما یا شکاف بین دندان ها

ممکن است ضرورتی برای درمان شکاف بین دندان ها نباشد و برخی افراد با وجود آن مشکلی نداشته باشند، اما این شکاف ها در برخی موارد می توانند مشکلاتی را به همراه داشته باشند. در ادامه به معرفی و توضیح تکنیک های درمان این عارضه می پردازیم:

  1. کامپوزیت

    کامپوزیت روش ساده و غیر تهاجمی است که برای بستن فاصله بین دندان ها بسیار مناسب می باشد. البته باید توجه نمود که از این روش برای بستن فاصله کم و جزئی می توان استفاده کرد و در صورتی که این فاصله زیاد باشد، توصیه می شود از روش های مناسب تری که در ادامه آن ها را معرفی می کنیم، استفاده شود.
    در این روش مواد کامپوزیت که به صورت خمیری می باشند، بر روی دندان ها قرار داده شده و با استفاده از ابزار مخصوص دندانپزشکی متناسب با شکل و شکاف موجود بین دندان ها، فرم داده می شود. درنهایت با استفاده از نور آبی محکم شده و صیقل داده می شوند.
    کامپوزیت بسیار طبیعی و مشابه با دندان های طبیعی بوده استحکام و ماندگاری قابل قبولی دارد و در صورتی که نکات بهداشتی و مراقبتی مربوط به آن به درستی انجام شوند تا مدت زیادی ماندگاری خواهد داشت.
  2. لمینت

    لمینت های سرامیکی روکش های بسیار نازکی هستند که پس از قالب گیری از دندان ها، در آزمایشگاه ساخته می شوند و در مطب دندانپزشکی بر روی دندان های بیمار نصب می شوند. این روکش ها می توانند به خوبی ایرادات دندان ها از جمله وجود شکاف بین آن ها را پوشش دهند.
    لمینت ها نیز برای بستن فواصل جزئی بین دندان ها کاربرد دارند و فاصله های زیاد را نمی توان با استفاده از این روش بست. این روکش ها از استحکام و مقاومت بسیار خوبی در برابر شکستگی، لب پر شدگی و تغییر رنگ برخوردارند و طول عمر و ماندگاری بالایی دارند که موجب شده است تا بسیار مورد استقبال قرار بگیرند.
  3. ارتودنسی

    گاهی استفاده از روکش ها برای بستن فاصله های زیاد بین دندان ها مناسب نمی باشد و باید از درمان های مناسب تری مانند ارتودنسی کمک گرفت.
    در این روش متخصص ارتودنسی بریس هایی را بر روی دندان ها نصب می کند. این بریس ها فشار هایی را به دندان ها وارد می کنند که موجب جابجایی و قرار گرفتن آن ها در موقعیت صحیح خود می شوند و به این ترتیب پس از مدت زمانی فاصله بین دندان ها بسته می شود. مدت زمان درمان ارتودنسی به میزان شکاف ها و ناهنجاری های فکی و دندانی بستگی دارد و می تواند از چند ماه تا چند سال طول بکشد.
  4. ایمپلنت دندان

    گاهی فاصله ممکن است بر اثر از دست دادن دندان بوجود آمده باشد که در این صورت می توان از روشی به نام ایمپلنت دندان استفاده نمود. این درمان طی دو مرحله انجام می شود. در مرحله اول پیچ ایمپلنت با استخوان فک پیوند داده می شود و پس از ایجاد پیوند بین آن ها و محکم شدن جای پیچ، در مرحله دوم تاج بر روی آن نصب می گردد. این روش یک روش دائمی می باشد و بیمار می تواند تا آخر عمر از مزایای آن بهره ببرد.
  5. دندان مصنوعی

    در صورتی که دندان بیمار بیفتد و یا مجبور به کشیدن آن شود، جای خالی آن فاصله ای بین دندان ها ایجاد می کند که برای پر کردن این فاصله می توان از دندان مصنوعی استفاده کرد.
  6. بریج دندان

    در این روش از بریج به عنوان پلی برای بستن فاصله بین دندان ها استفاده می شود. پس از ساخته شدن بریج، آن را بر روی دندان های مجاور فضای خالی نصب می کنند و در واقع از آن ها به عنوان لنگر استفاده می شود.

علل وجود فاصله بین دندان ها

دیاستما علل متفاوتی دارد و گاهی ممکن است افراد بر اثر ترکیبی از موارد زیر در بین دندان های خود فاصله داشته باشند:

  1. رشد طبیعی دندان ها

    وجود شکاف بین دو دندان جلویی در کودکان اغلب طبیعی می باشد، زیرا فک و دندان ها در حال رشد هستند و پس از رشد دندان های نیش این فاصله بسته می شود.
  2. ژنتیک

    ژنتیک نقش بسیار موثری بر حالت دندان ها و فک افراد دارد. در صورتی که دندان های هر یک از والدین دارای شکاف باشند، احتمال اینکه فرزندان نیز دچار این عارضه شوند، بالا می رود.
  3. اندازه، شکل و موقعیت دندان ها

    در صورتی که دندان ها اندازه، شکل و موقعیت نامناسب و غیر طبیعی داشته باشند، احتمال ایجاد فاصله بین آن ها بالا می رود. به طور مثال زمانی که دندان های نیش در موقعیت نامناسبی قرار بگیرند، فشار لازم به دندان های جلویی وارد نمی شود و این امر موجب می شود تا این دندان ها در محل صحیح خود قرار نگیرند و فاصله ای بین آن ها ایجاد گردد.
  4. بزرگ بودن فک

    در افرادی که فک بزرگی دارند و یا سایز دندان های آن ها کوچک باشد نیز شکاف بین دندان ها ایجاد می گردد.
  5. بیماری لثه

    بیماری لثه و یا بیماری پرودنتیت که شامل عفونت لثه می باشد می تواند بر استخوان ها و بافت هایی که از دندان ها مراقبت می کنند تاثیر بگذارند و به مرور زمان موجب شل شدن آن ها و ایجاد فاصله بین آن ها شوند.
  6. وجود فرنوم

    فرنوم بافت ضخیمی است که بین دندان های جلویی قرار می گیرد و مانع از بسته شدن فاصله بین آن ها می شود.
  7. داشتن دندان های اضافی

    وجود دندان های اضافی و یا نیفتادن دندان های شیری از مواردی هستند که می توانند در ایجاد شکاف بین آن ها تاثیر داشته باشند.
  8. وجود کیست

    وجود کیست و یا تومور در لثه باعث فشار آوردن به دندان ها و ایجاد عوارضی مانند فاصله بین آن ها شود.
  9. عادات نادرست

    عاداتی مانند مکیدن انگشت در دوران کودکی باعث وارد کردن فشار اضافی به دندان های جلویی می شود که در نتیجه آن دندان ها از موقعیت طبیعی خود خارج می شوند و شکافی بین آن ها ایجاد می گردد.
  10. فشار دادن زبان به دندان ها

    گرچه وجود فاصله بین دندان های جلویی فک بالا شایع تر می باشد، اما در مواردی به علت عادتی مانند فشار دادن بیش از حد زبان به دندان های جلویی فک پایین نیز رخ می دهد.

عوارض وجود فاصله بین دندان ها

ممکن است اکثر افراد تنها به ظاهر ناخوشایند این شکاف توجه کنند و از سایر عوارض آن اطلاع نداشته باشند. در ادامه این عوارض را توضیح می دهیم:

  1. مشکلات تکلم

    وجود شکاف بین دندان ها می تواند بر تلفظ صحیح کلمات تاثیر بگذارد و تکلم فرد را با مشکل روبرو کند.
  2. کاهش اعتماد به نفس

    گرچه برخی افراد با وجود این فاصله مشکلی ندارند، اما برخی دیگر ممکن است هنگام خندیدن و یا صحبت کردن از نمایان شدن دندان های خود احساس ناراحتی کنند و این موضوع بر اعتماد به نفس آن ها تاثیر نامطلوبی داشته باشد.
  3. کج شدن دندان ها

    دندان های انسان به طور طبیعی جابجایی های جزئی دارند که در صورت وجود فضای خالی بین آن ها، تمایلشان به حرکت به سمت آن فضا بیشتر می شود و این امر موجب کج شدن و نامنظم شدن آن ها می گردد.
  4. بیماری لثه

    وجود شکاف بین دندان ها امکان تمیز کردن اصولی دندان ها را از بین می برد که در نتیجه آن سلامتی دندان ها و لثه به خطر می افتد.

راه های پیشگیری از فاصله افتادن بین دندان ها

با کمک روش های زیر تا حد زیادی می توان از ایجاد این شکاف پیشگیری نمود:

  1. به کودک خود کمک کنید تا هر عادت بدی مانند مکیدن انگشت شست خود را ترک کند.
  2. دندان های خود را دو بار در روز مسواک بزنید و یک بار در روز از نخ دندان برای جلوگیری از بیماری لثه استفاده کنید.
  3. برای تمیز کردن و جرم گیری منظم به دندانپزشک مراجعه کنید. حتی اگر مرتب مسواک بزنید و نخ دندان بکشید، ممکن است نتوانید تمام پلاک ها را از بین ببرید. پلاک های سفت شده را فقط می توان با استفاده از جرم گیری پاک کرد.

سوالات متداول

  1. علائم بیماری لثه که می توانند بر فاصله بین دندان ها تاثیر بگذارند، کدام اند؟

    برخی از علائم بیماری های لثه که می توانند سلامت دندان ها را تحت تاثیر قرار دهند، می توان به تورم و حساسیت لثه، قرمز و یا کبود شدن لثه ها، احساس درد هنگام جویدن غذا، خونریزی لثه هنگام مسواک زدن و یا نخ دندان کشیدن، شل شدن دندان ها و بوی بد دهان اشاره کرد.
  2. بهترین روش بستن فاصله بین دندان ها چیست؟

    بهترین و ماندگارترین روش برای بستن شکاف میان دندان ها، درمان ارتودنسی می باشد. این روش در صورتی که پس از پایان آن، مطابق دستور متخصص ارتودنسی به درستی از نگهدارنده ها استفاده شود، دائمی خواهد بود.
  3. جراحی چگونه به بسته شدن فاصله بین دندان ها کمک می کند؟

    در صورتی که این شکاف به علت وجود تومور ها و یا کیست ها ایجاد شده باشد، با انجام جراحی می توان آن ها را برداشت. همچنین با استفاده از جراحی فرنوکتومی می توان فرنومی که بین دندان ها فاصله بوجود آورده است را برداشت. البته لازم به ذکر است که این جراحی ها به خودی خود فواصل دندانی را نمی بندند و جزء درمان های جانبی پیش از انجام ارتودنسی و یا استفاده از سایر روش های بستن این شکاف ها، به شمار می آید.

تماس سریع

02122041157

خیابان ولیعصر، روبروی درب اصلی پارک ملت، کوچه شناسا، پلاک7، طبقه 3