ارتودنسی دندان
مطالعه این مطلب 10 دقیقه زمان نیاز دارد
آیا این مقاله برایتان کارایی دارد؟
حتما تاکنون نام درمان ارتودنسی را شنیده اید و تا حدودی از آن شناخت دارید. آیا شما هم جزء افرادی می باشید که به این درمان نیاز دارید؟ از کجا می توانید متوجه شوید که باید برای این درمان اقدامی داشته باشید؟
آیا هر کسی کاندیدای ارتودنسی است؟ به طور کلی کدام مشکلات و ناهنجاری ها با استفاده از این درمان رفع می شوند؟
در چه سنی می توان تحت درمان قرار گرفت؟ از بین روش های متعدد ارتودنسی، کدام یک می تواند برای شما انتخاب مناسبی باشد؟
به طور کلی آیا می دانید که باید درمان خود را به دست چه کسی بسپارید؟
در این مقاله علاوه بر به دست آوردن پاسخ تمام این سوالات شما را با تمام موارد مربوط به این درمان از جمله مزایا، عوارض، هزینه و ... آشنا می کنیم.
ارتودنسی دندان چیست؟
ارتودنسی یکی از شاخه های تخصصی در علم دندانپزشکی است که به طور اختصاصی به اصلاح موقعیت دندانی و فکی می پردازد. این روش درمانی با داشتن انواع بسیار متفاوتی می تواند بسیاری از ناهنجاری ها و مشکلات دهانی را رفع کرده و علاوه بر ایجاد طرح لبخندی زیبا، به حفظ سلامت دهان و دندان نیز بپردازد.
از کجا متوجه شوم که به ارتودنسی نیاز دارم؟
به طور کلی زمانی که شرایط نامرتبی از دندان ها و یا ناهماهنگی هایی در ناحیه فک خود مشاهده می کنید، نیاز به درمان ارتودنسی دارید. برای اینکه اهمیت این درمان را درک کنید باید بدانید که عدم انجام ارتودنسی می تواند مشکلات زیر را برای شما همراه داشته باشد:
- سخت جویدن غذا و یا درد در ناحیه فک در هنگام جویدن غذا
- بروز پوسیدگی های دندانی و بیماری های لثه
- بروز سردرد ها و میگرن های شدید
- بروز درد در نواحی گردن و شانه
- بروز مشکلات گوارشی
برای درک بهتر در ادامه شما را با ناهنجاری های مهم قابل درمان با ارتودنسی آشنا می کنیم و در عنوان بعدی افراد نیازمند به این درمان را به طور دقیق تری بیان می کنیم:
-
اوربایت
این شرایط زمانی است که دندان های فک بالای شما بیش از حد روی دندان های پایین قرار گرفته اند.
-
آندربایت
در این نوع ناهنجاری دندان های فک پایین بیش از حد جلوتر از دندان های فک بالا قرار گرفته اند.
-
کراس بایت
در این نوع اختلال دندان های فک بالا به طور هماهنگ و درست روی دندان های فک پایین نمی نشینند.
-
اپن بایت
در شرایطی است که فضای بازی بین دو فک قرار دارد.
-
ناهماهنگی خط میدلاین دندان
خط میانی بالایی به طور هماهنگ با خط پایینی دندان قرار نمی گیرد.
-
وجود فاصله بین دندان ها
دلایل متعددی می تواند سبب ایجاد فضایی خالی در بین دندان ها شده و بین آن ها فاصله ای ایجاد شود.
-
شلوغ بودن دندان ها
بالا بودن تعداد دندان ها در مقابل عدم داشتن فضای کافی در فک می تواند موجب روی هم افتادن دندان ها و شلوغی آن ها گردد.
چه افرادی نیاز به درمان ارتودنسی دارند؟
افراد زیر می توانند کاندیدای مناسب ارتودنسی دندان باشند:
- افراد دارای دندان های شلوغ
- افراد دارای دندان های فاصله دار
- افراد دارای دندان های به هم ریخته و نامرتب
- کودکان دچار هر نوع اختلال فکی و دندانی
- کودکان دارای جای خالی دندان ( به دلیل افتادن زودتر از زمان دندان شیری)
- افراد دچار فک بالا و یا پایین بیش از جلو و یا عقب
- افراد دچار مشکلات گوارشی (زمانی که تشخیص داده شود، ناهنجاری های دندانی سبب بروز این عارضه شده است.)
- افراد دارای جای خالی دندان (برخی مواقع ارتودنسی به جای ایمپلنت می تواند گزینه درمانی بهتری باشد.)
متخصص ارتودنسی چه کسی است؟
متخصص ارتودنسی به دندانپزشکی گفته می شود که بعد از گذراندن دوره عمومی دندانپزشکی و کسب مدرک آن می تواند با آزمونی وارد دوره 4 ساله ارتودنسی برای دریافت تخصص این درمان شود.
بنابراین ارتودنتیست تکنیک های تخصصی و جدیدی را برای تشخیص و درمان به موقع انواع اختلالات و ناهنجاری دهان و دندان را آموزش دیده است.
باید این نکته مهم را در این باره بدانید که هر دندانپزشکی نمی تواند متخصص ارتودنسی باشد و به طور کلی تعداد محدودی از دندانپزشکان به دریافت این تخصص می پردازند.
سن مناسب ارتودنسی
معمولا شما باید فرزند خود را در سن 7 سالگی برای معاینه ارتودنسی ببرید تا اگر ناهنجاری دهان و دندانی داشت در زمانی مناسب برای درمان آن اقدام شود. به طور کلی سن مناسب ارتودنسی را می توان قبل از دوران بلوغ در نظر گرفت که در این زمان، درمان با هزینه ای مناسب تر، در مدت زمانی سریع تر و راحت تر انجام می پذیرد.
آیا بزرگسالان هم می توانند از ارتودنسی بهره مند گردند؟
با وجود اینکه برای این درمان سن مناسبی را بیان نمودیم، اما معنای این حرف ها این نیست که افراد بزرگسال قادر به بهره مند شدن از این درمان نیستند، بلکه ارتودنسی محدودیتی نداشته و همه می توانند برای درمان ناهنجاری های دهان و دندانی خود از آن استفاده داشته باشند. تفاوتی که وجود دارد این است که در سنین بالا درمان مدت زمان بیشتری طول می کشد و همچنین به دلیل پیچیده تر شدن روند درمانی، ارتودنسی سخت تر و شاید با هزینه ای بالاتر به اتمام خواهد رسید.
مزایای درمان ارتودنسی
به نظر شما آیا ارتودنسی تنها یک روش اصلاح طرح لبخند می باشد یا می تواند نقش درمانی داشته باشد؟ قطعا این روش تخصصی تنها به منظور زیبا ساختن دندان های شما مورد استفاده قرار نمی گیرد و می تواند مزیت های فراتر از لبخند زیبا داشته باشد که در ادامه به طور کامل شما را با این روش ها آشنا می کنیم:
-
جلوگیری از بروز بیماری های دهان و دندان
اگر شما دارای دندان هایی نامرتب و کج باشید، نمی توانید مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را به درستی انجام دهید و با مشکلاتی در این حین رو به رو خواهید شد.
-
کمک به روند بهتر گوارش غذا
بله واقعا ارتودنسی دارای چنین مزیتی نیز می باشد. اگر شما دچار ناهماهنگی فکی و نامرتبی دندان ها باشید، به درستی نمی توانید غذا را بجوید که این اتفاق به مرور سبب بروز مشکلات گوارشی برای شما می گردد. زمانی که با کمک ارتودنسی دندان ها در موقعیت صحیحی قرار می گیرند، هماهنگی و قدرت متناسبی برای جویدن غذا به دندان ها اعمال شده و در نهایت روند گوارش غذا بهبود می یابد.
-
به دست آوردن لبخندی زیبا
یکی از مواردی که هرکسی تمایل به داشتن آن دارد، لبخندی زیبا با دندان هایی مرتب و خوشرنگ است. کج بودن فکین و نامرتبی دندان ها موجب می شوند تا شما نتوانید با اعتماد به نفس کامل در جمع صحبت کنید و لبخند بزنید. درمان ارتودنسی با رفع این مشکل در روابط عمومی فردی و افزایش اعتماد به نفس نقش بسیار مهمی دارد.
-
بهبود وضعیت گفتار و تکلم
تا به حال در اطراف خود دیده اید که افراد دارای فک و دندان های نامتقارن و ناهماهنگ در ادا کردن برخی حروف دچار مشکل می شوند؟ ارتودنسی با برطرف کردن این مشکل تاثیر به سزایی در بهبود تکلم و گفتار فرد خواهد داشت.
-
درمان نهفته بودن دندان
فرقی نمی کند که دندان های شما بیش از اندازه کوچک است و یا بیش از اندازه بزرگ، در هر حال شما فضای کافی در فک خود برای این دندان ها ندارید. در این وضعیت یا دندان ها روی هم قرار گرفته یا به طور نادرست رشد می کنند و یا حتی ممکن است موقعیتی برای خروج از بافت لثه پیدا نکرده و به طور نهفته باقی بمانند. ارتودنسی یک روش بسیار عالی برای پیشگیری از بروز این عارضه می باشد.
هزینه ارتودنسی دندان
قیمت این روش درمانی نیز مانند هر روش درمانی دیگری می تواند تحت تاثیر موارد مختلفی قرار بگیرد. از جمله این موارد می توان به موارد مهمی مانند سن بیمار، شدت و نوع اختلال و ناهنجاری بیمار، نوع روش درمانی و ... اشاره کرد.
برای اینکه اطلاعات دقیق تری از قیمت ارتودنسی خود به دست آورید باید حتما در جلسه مشاوره شرکت نمایید.
انواع ارتودنسی
ارتودنسی دندان در دو دسته بندی کلی ثابت و متحرک قرار گرفته که هر کدام از آن ها دارای انواع متفاوتی می باشند. در ادامه به طور کامل شما را با این روش ها و مزایا و معایب آن ها آشنا می کنیم:
-
ارتودنسی ثابت
ارتودنسی ثابت یکی از روش های رایج ارتودنسی است که در آن دستگاه های ارتودنسی توسط ارتودنتیست در دهان بیمار نصب شده و بیمار تا انتهای دوره درمانی خود قادر به برداشتن آن ها نمی باشد. جنس متفاوتی از براکت ها در این روش مورد استفاده قرار گرفته که هریک را در ادامه بیشتر شرح می دهیم.
به طور معمول روش ارتودنسی ثابت برای بیمارانی کارایی دارد که دچار مشکلات دندانی و یا فکی پیچیده تری هستند.
-
ارتودنسی با براکت های فلزی
در این روش که رایج ترین و قدیمی ترین روش ارتودنسی دندان است، براکت های فلزی روی سطح جلویی دندان ها چسبانده می شوند. امروزه این بریس ها از انواع قدیمی کوچکتر بوده و با اعمال فشار روی دندان ها به مرور به جابجایی آن ها به سمت موقعیت جدید و درست کمک می کنند.
مزایا
- این نوع براکت ها مقاومت و استحکام بسیار بالایی داشته و به راحتی دچار شکستگی و آسیب دیدگی نمی شوند.
- معمولا برای تمام سنین می توانند کارایی موثری داشته باشند.
- این روش می تواند برای درمان ناهنجاری های شدید نیز بسیار پرکاربرد باشد.
- معمولا هزینه درمانی این روش نسبت به دیگر روش های ارتودنسی کمتر است.
معایب
- یکی از معایب این نوع براکت ها را می توان ظاهر آن ها در نظر گرفت که برخی از افراد آن را دوست ندارند.
- دیگر مشکلات این براکت ها این است که به دلیل داشتن جنس فلزی می توانند احتمال تحریک شدن بافت های درون دهان را افزایش دهند.
- می توان بیان کرد که تقریبا رعایت بهداشت دهان و دندان را سخت تر می کنند.
- به دلیل اینکه این روش معمولا برای درمان ناهنجاری های پیچیده مورد استفاده قرار می گیرد، مدت زمان درمان با این روش کمی بیشتر از دیگر روش ها خواهد بود.
- براکت های فلزی تا حدودی می توانند موجب سایش دندان ها گردند.
-
ارتودنسی با براکت های سرامیکی
این روش ارتودنسی همانند ارتودنسی با براکت های فلزی است، با این تفاوت که به جای براکت فلزی از براکت هایی با جنس سرامیک و یا پلاستیک استفاده می شود. به همین منظور می توان این روش را یکی از روش های ارتودنسی نامرئی در نظر گرفت. همچنین در اکثر موارد به جای اینکه از سیم نقره ای از سیم سفید استفاده می شود.
مزایا
- یکی از مزیت های اصلی این نوع ارتودنسی، نامرئی بودن آن است که به دلیل رنگ براکت ها است.
- این نوع براکت ها نسبت به نوع قبلی حساسیت کمتری برای بافت لثه ایجاد می کنند.
- به دلیل اینکه استحکام کمتری دارند، ارتودنتیست فشار کمتری توسط آن ها به دندان ها اعمال می کند که به همین دلیل درد کمتری نیز برای بیمار به همراه خواهند داشت.
- به دلیل داشتن مقطع عرضی کم می توانند برجستگی کمتری روی دندان ها داشته باشند.
معایب
- این نوع براکت ها از نوع فلزی شکننده تر می باشند.
- معمولا هزینه بیشتری از نوع فلزی دارند.
- امکان تغییر رنگ براکت ها وجود دارد.
- معمولا نیاز به تعداد جلسات درمانی بیشتری نسبت به ارتودنسی با براکت های سرامیکی دارند، زیرا ارتودنتیست باید فشار کمتری به آن ها اعمال کند که در نتیجه بیمار نیاز دارد بیشتر به کلینیک مراجعه داشته باشد.
- به دلیل داشتن جنسی مقاوم تر از مینای دندان می توانند سبب سایش دندان ها شوند.
- این براکت ها می توانند با سیم ارتودنسی اصطکاک ایجاد کرده که به همین منظور می توانند موجب طولانی تر شدن روند درمانی گردند.
-
ارتودنسی لینگوال
در این روش براکت ها همان نوع فلزی هستند، با این تفاوت که به جای قرار گرفتن روی سطح دندان در پشت دندان ها قرار داده می شوند. این نوع درمان می تواند گزینه مناسبی برای بزرگسالانی باشد که تمایل به دیده شدن دستگاه های ارتودنسی خود ندارند.
مزایا
- اصلی ترین و مهمترین دلیل این روش، این است براکت ها در دهان قابل مشاهده نبوده که به همین منظور می توان آن را نوعی ارتودنسی نامرئی در نظر گرفت.
- به دلیل اینکه براکت ها در فضای پشتی دندان ها قرار داده شده اند، اگر تغییر رنگی در زیر براکت ها اتفاق بیفتد، قابل مشاهده نخواهد بود.
معایب
- نصب و تنظیم کردن براکت های لینگوال برای متخصص ارتودنسی پیچیده تر و سخت تر بوده که به همین دلیل به مدت زمان بیشتری برای نصب نیاز دارد.
- این نوع براکت ها به طور اختصاصی برای هر بیمار ساخته شده که به همین منظور هزینه ای بالاتر از نوع فلزی و سرامیکی دارند.
- به دلیل قرار گرفتن این براکت ها در سطح پشتی دندان ها بافت دهان دچار حساسیت های بیشتری شده و ممکن است زخم گردد.
- برخورد براکت های لینگوال به زبان موجب تحت تاثیر قرار دادن تکلم و گفتار شده و به همین دلیل مدتی زمان می برد تا بیمار به وجود آن ها عادت کند. این کار به مرور با تمرین کردن، درست انجام خواهد شد.
- دسترسی سخت به این براکت ها باعث شده تا رعایت بهداشت دهان و دندان کمی سخت تر شده که به همین منظور احتمال پوسیدگی های دندانی افزایش پیدا می کند.
- این روش به دلیل استفاده از تکنولوژی پیچیده تر و دشوارتر بودن روند درمان دارای هزینه ای بالاتر از دیگر روش های درمانی ارتودنسی ثابت دارد.
-
ارتودنسی دیمون
یکی از جدیدترین روش های ارتودنسی، دیمون بوده که با سیستم پیشرفته و براکت های دارای قابلیت باز و بسته شونده می توانند کارایی های بسیار زیادی از خود نشان دهد. در واقع در ارتودنسی دیمون نیازی به استفاده از کش های ظریف و کوچک در ارتودنسی نیست.
مزایا
- به دلیل داشتن براکت های پیشرفته نیاز به مراجعه به کلینیک ارتودنسی را کاهش می دهد.
- به دلیل اینکه نیازی به استفاده از کش ارتودنسی ندارد، موجب فرسایش و ساییدگی دندان ها نخواهد شد.
- معمولا ارتودنسی دیمون دوره درمانی کوتاه تری نسبت به دیگر روش های درمانی دارد. البته کاهش میزان اصطکاک نیز در این مورد بی تاثیر نیست.
- تجربه درد در این روش ارتودنسی نسبت به دیگر روش ها کمتر است.
- عدم نیاز به کش های ارتودنسی سبب می شود که تا حدودی رعایت بهداشت دهان و دندان ساده تر و بهتر صورت گیرد.
- این درمان رضایت مندی بالایی بین بیماران داشته و به همین جهت محبوبیت دارد.
معایب
- با وجود اینکه در ابتدا این روش دارای هزینه بالایی است، اما در آخر با توجه به تمام مزیت هایی که دارد می بینیم که این هزینه مقرون به صرفه خواهد بود.
- شاید در روز های ابتدایی عادت کردن به این براکت ها کمی سخت تر باشد.
-
ارتودنسی متحرک
دیگر روش ارتودنسی که همانند انواع قبلی می تواند نتایج بسیار مطلوبی به همراه داشته باشد، ارتودنسی متحرک است. در این روش بعد از ساخت دستگاه ارتودنسی، به بیمار آموزش استفاده از آن داده خواهد شد، زیرا متحرک بودن آن سبب می شود تا بیمار قادر به برداشتن این دستگاه از دهان خود باشد.
معمولا این نوع ارتودنسی کارایی بیشتری برای افرادی که دارای نامرتبی های جزئی دندان های خود هستند، می باشد. با وجود تمام مزیت های ارتودنسی متحرک، اما باید گفت که نتیجه نهایی این درمان به طور مستقیم به همکاری بیمار با ارتودنتیست بستگی دارد.
-
ارتودنسی با الاینر شفاف
این نوع روش که از روش های محبوب ارتودنسی نامرئی محسوب می شود، از پلاک هایی از جنس ترموپلاستیک که به طور اختصاصی برای هر مرحله از درمان در لابراتور ساخته می شوند، استفاده می کند.
مزایا
- مهمترین مزیت الاینرهای شفاف نامرئی بودن آن است که به همین منظور محبوبیت بسیاری بین افراد پیدا کرده است.
- متحرک بودن آن موجب می شود تا در برخی مواقع خاص، در زمان غذا خوردن و رعایت بهداشت دهان و دندان بیمار بتواند آن را از دهان خود خارج کند.
- ساخت الاینر های شفاف با استفاده از تکنولوژی پیشرفته ای صورت می گیرد.
- برای بافت دهان حساسیتی ایجاد نمی کند.
- این روش ارتودنسی در غذا خوردن محدودیتی ایجاد نمی کند.
معایب
- احتمال گم شدن و آسیب دیدگی الاینر های شفاف وجود دارد.
- این روش نمی تواند برای درمان موارد شدید دندانی مناسب باشد.
- هزینه درمانی آن از دیگر روش ها کمی بالاتر است.
- پلاک های ارتودنسی در این روش به طور معمول باید هر دو هفته یک بار تعویض شوند، به همین دلیل رفت و آمد بیمار به مطب ارتودنسی بیشتر خواهد بود.
- جنس الاینر ها در برابر گرما حساسیت دارد.
- اگر به تمیز کردن آن ها توجه نشود، به سرعت می توانند تغییر رنگ داده و زرد شوند.
-
ارتودنسی فانکشنال
این روش ارتودنسی در مواردی کاربرد دارد که بیمار دارای فک بالا و یا پایین بیش از حد جلو باشد که دستگاه های فانشکنال به عقب تر رفتن فک کمک می کنند.
-
استفاده از پلاک متحرک فنر z شکل
در صورتی که یک و یا چند دندان از دندان های بالایی بیمار عقب تر از حد معمول قرار گرفته باشند، استفاده از فنر های z شکل می تواند به ردیف کردن این دندان ها کمک کند.
کدام یک از روش های ارتودنسی برایم مناسب تر است؟
اگر انواع روش های ارتودنسی را شناخته باشید، باز هم برای انتخاب بهترین روش درمانی خود باید با متخصص ارتودنسی مشورت داشته باشید. در واقع بین تمام روش های بیان شده هیچ کدام بر دیگری ارجحیت نداشته و هر یک می توانند برای افراد متفاوتی نتایج و اثرات مختلفی داشته باشند. بنابراین انتخاب روش درمانی خود را به دست ارتودنتیست بسپارید.
دکتر پژمان هادی صادق در جلسه مشاوره رایگان ارتودنسی، بعد از بررسی های دقیق و کامل تمام دغدغه ها و مشکلات دهان و دندانی شما را شناخته و بهترین روش را برای شما در نظر می گیرند.
مدت زمان درمان ارتودنسی
طول مدت این درمان تحت تاثیر موارد بسیاری قرار می گیرد و ممکن است برای هر بیمار با بیمار دیگر متفاوت باشد. با این وجود می توان میانگین زمان این درمان را بین 6 ماه تا 3 سال در نظر گرفت.
مراحل درمان ارتودنسی
در ادامه شما را با مراحل این درمان به طور کامل آشنا خواهیم کرد:
-
مشاوره
اولین مرحله از درمان ارتودنسی این است که با یک متخصص ارتودنسی باتجربه مشورت داشته باشید. دکتر هادی صادق در این جلسه دندان ها و وضعیت فک شما را به طور دقیق مورد بررسی قرار داده تا روش درمانی مناسب شما را انتخاب نمایند. همچنین ارزیابی عکس های رادیولوژی و اشعه ایکس به طور دقیق تر این شرایط را مشخص می کنند. در انتهای این جلسه هزینه، نوع درمان و مراحل به طور موثر برای شما شرح داده خواهد شد.
-
کشیدن دندان
این مرحله برای تمام افرادی که تحت درمان قرار می گیرند، ضرورت نداشته و انجام نمی شود. گاهی اوقات به دلیل اینکه فک موقعیت و فضای کافی ندارد، لازم است تا با کشیدن دندان این موقعیت در اختیار دیگر دندان ها قرار بگیرد. البته معمولا متخصص ارتودنسی دندان های پوسیده و یا دچار عفونت را می کشد و تا حد ممکن از کشیدن دندان های سالم خودداری می کند. برخی مواقع نیز دندان عقل دندانی است که می تواند مشکلاتی را در حین و یا بعد از درمان ایجاد کند که در این صورت قبل از شروع، در حین درمان و یا بعد از آن ممکن است تا برای کشیدن دندان عقل اقدام شود.
-
قالب گیری
این مرحله برای بررسی جنبه های مختلف ارتودنسی برای برخی بیماران انجام می شود که مدت زمان آن معمولا کمتر از نیم ساعت خواهد بود.
-
نصب دستگاه ارتودنسی
بعد از اینکه روش درمانی و نوع ارتودنسی مشخص شد، دستگاه ارتودنسی مناسب روی دندان های شما قرار گرفته و در ادامه توصیه هایی که باید از آن ها اطلاع داشته باشید، برای شما بیان می شود.
-
برداشتن دستگاه ارتودنسی و استفاده از ریتینر
در نهایت بعد از رسیدن دندان ها به موقعیت و شرایط مناسب، دستگاه ارتودنسی از دهان بیمار خارج شده و بعد از آن قالب گیری مجددا صورت می گیرد. قالب به لابراتور ارسال شده تا ریتینر و یا نگهدارنده ارتودنسی برای بیمار ساخته شود. باید توجه داشته باشید که استفاده از ریتینر یکی از مهمترین مراحل ارتودنسی است که سبب ثابت شدن موقعیت به دست آمده از دندان ها می شود.
عوارض ارتودنسی دندان
به طور کلی باید بیان کرد که ارتودنسی دندان به نوبه خود عوارضی به همراه نداشته و عدم انجام آن عوارض و مشکلاتی دو چندان برایتان ایجاد می کند. با این حال می توانیم موارد زیر را جزئی از عوارض این روش درمانی در نظر بگیریم:
-
به وجود آمدن زخم و خراش
معمولا دستگاه های ارتودنسی ثابت در ابتدای نصب بافت دهان را حساس کرده و می توانند موجب ایجاد زخم و خراش در دهان شوند. البته به مرور دهان به وجود دستگاه های ارتودنسی عادت کرده و همچنین شما می توانید در این شرایط از موم ارتودنسی نیز استفاده داشته باشید.
-
پوسیده شدن دندان ها و بیماری های لثه
یکی دیگر از عوارضی که این درمان می تواند به همراه داشته باشد، این است که مواد غذایی به راحتی می توانند در بین براکت ها تجمع یافته زمینه را برای فعالیت باکتری ها فراهم نمایند. در این شرایط اگر بهداشت دهان و دندان خود را بیش از قبل رعایت نکنید، در حین و یا بعد از درمان خود می توانید با پوسیدگی دندان و یا بیماری های لثه مواجه شوید.
-
تحلیل رفتن ریشه دندان
درصد بسیار کمی از بیماران وجود دارند که در حین این درمان با چنین عارضه ای رو به رو می شوند، اما باید گفت که این مشکل قابل پیشبینی نبوده و دلیل مشخصی ندارد.
-
از بین رفتن مینای دندان
مینای دندان تحت تاثیر دستگاه های ارتودنسی می تواند دچار فرسودگی و آسیب دیدگی شود. البته به راحتی می توانید از بروز چنین عارضه ای جلوگیری کنید که این کار با رعایت بهداشت دهان و دندان ممکن است.
-
بروز واکنش های آلرژیک
استفاده از کش ها و یا براکت های ارتودنسی می تواند برای برخی از افراد واکنش های آلرژیکی ایجاد کرده که به همین منظور بهتر است بیمار در جلسه ابتدایی متخصص ارتودنسی خود را در جریان تمامی مسائل آلرژیک خود قرار دهد.
اگر براکت ارتودنسی از روی دندانم جدا شد، چه اقدامی باید انجام دهم؟
در این شرایط خونسردی خود را حفظ کرده و نگران نباشید. در ابتدا به این موضوع دقت کنید که آیا براکت همچنان به سیم متصل است و یا کاملا از آن جدا شده است. اگر به سیم وصل بود، می توانید تا زمان مراجعه به کلینیک ارتودنسی، آن را با موم ارتودنسی روی دندان بچسبانید. اما در صورتی که براکت از سیم کاملا جدا شده باشد، باید نگین را برداشته و به مطب مراجعه نمایید. در این زمان با کلینیک ارتودنسی خود تماس گرفته و از ایشان بپرسید آیا لازم است تا مراجعه فوری داشته باشید و یا می توانید تا جلسه بعدی منتظر بمانید.
آیا پس از ارتودنسی دندان ها زرد می شوند؟
این عارضه برای بیشتر افرادی که دستگاه ارتودنسی را از دهان خود خارج می کنند، رخ می دهد. علت این مشکل این است که بهداشت دهان و دندان در این حین به طور دقیق و درست انجام نشده که به دنبال آن جرم و پلاک ها سبب زرد شدن دندان های شما می شوند.
مراقبت های ارتودنسی
برای اینکه نتیجه مطلوب درمان خود را بدون هیچ گونه مشکلی به دست بیاورید، لازم است تا به نکات مراقبتی در حین و بعد از درمان خود توجه کافی داشته باشید:
- اگر از پلاک متحرک استفاده می کنید، مراقب باشید تا آن را گم نکنید و جایی قرار ندهید که دچار شکستگی و آسیب دیدگی شود.
- در حین ارتودنسی ثابت از مصرف مواد غذایی سخت و سفت اجتناب کنید تا براکت های شما دچار آسیب نشوند.
- مهمترین نکته ای که وجود دارد، رعایت بهداشت دهان و دندان است. وجود دستگاه های ارتودنسی می توانند شرایط را برای فعالیت باکتری های دهان مساعدتر کنند، بنابراین اگر شما مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را به درستی و بیش از قبل انجام ندهید، دندان های خود را در معرض آسیب قرار می دهید.
- به طور کلی در حین درمان توصیه های ارتودنتیست خود را جدی بگیرید.
سوالات متداول
-
آیا درمان ارتودنسی با درد همراه است؟
روند نصب براکت ها دردی برای بیمار ندارد، اما به دلیل اینکه جسمی خارجی درون دهان قرار گرفته است، دندان ها حساسیت و نوعی فشار را تجربه خواهند کرد. هر زمانی که برای تنظیم این براکت ها به کلینیک دندانپزشکی می روید، تا چند روز احساس درد و ناراحتی داشته که به مرور از بین می رود. در این مدت زمان می توانید از قرص های مسکن برای کاهش درد استفاده داشته باشید.
-
چقدر طول می کشد تا براکت ها روی دندان ها نصب شوند؟
معمولا این کار در زمانی سریع و کمتر از 1 ساعت قابل انجام است.
-
آیا براکت های ارتودنسی باعث بروز مشکلاتی در گفتار می شوند؟
شاید در روز های ابتدایی درمان بیمار تا حدودی نوک زبانی صحبت نماید، اما به مرور زمان و بعد از چند روز به آن عادت کرده و می تواند همانند قبل صحبت کند. البته این موضوع به نوع ارتودنسی نیز بستگی دارد، زیرا در روش ارتودنسی لینگوال این زمان کمی بیشتر زمان می برد.
-
چند وقت یک بار باید به کلینیک ارتودنسی مراجعه داشته باشم؟
با توجه به روش درمانی و اینکه بیمار در کدام مرحله از درمان به سر می برد، زمان مراجعات برای هر بیمار تا حدودی متغیر خواهد بود. ممکن است تا برخی افراد نیاز داشته باشند تا هر دو هفته یک بار به مطب بروند، اما برخی دیگر هر دو ماه نوبت ویزیت داشته باشند.