نسل جدید ارتودنسی نامرئی

با بکار گیری الاینر شفاف

آیا این مقاله برایتان کارایی دارد؟

آیا شما هم به فکر جرم گیری دندان های خود افتاده اید؟ یا شاید هم هنوز اهمیت انجام آن را نمی دانید؟ به نظر شما در چه زمان هایی باید اقدام به این درمان داشته باشید و اهمیت آن چیست؟
آیا جرم گیری موجب آسیب دیدگی مینای دندان می شود؟ آیا با وجود رعایت بهداشت دهان و دندان خود باز هم بوی بد دهانتان سبب ناراحتی شما شده است؟
در این مقاله مفید با ما همراه باشید تا اطلاعات بسیار دقیق و کاملی در خصوص جرم گیری دندان به دست آورید و فواید، مراحل و چگونگی انجام آن، عوارض و پاسخ بسیاری از سوالات خود را مطالعه کنید.

جرم گیری دندان چیست؟

جرم گیری دندان یکی از درمان‌های دندانپزشکی است که با استفاده از ابزار های خاص خود به از بین بدن جرم ها و پلاک های دندان می پردازد. اما شاید برایتان این سوال ایجاد شده باشد که این جرم و پلاک ها چگونه به وجود می آیند و چه خطراتی برای سلامت دهان و دندان دارند؟ آیا دستگاه های جرم گیری به دندان ها آسیبی وارد می کنند؟ پس عنوان های بعدی را مطالعه نمایید تا پاسخ این دو سوال مهم را به خوبی متوجه شوید.

آیا جرم گیری خطری برای دندان ها دارد؟

خیر، روند جرم گیری دندان به هیچ عنوان برای شما خطری ندارد، بلکه آنچه می تواند سلامت دهان و دندان شما را به خطر بیندازد، وجود جرم و پلاک های دندانی است.
پس اگر این تصور را داشتید، بدانید که عدم توجه به این درمان حتی می تواند شما را با درمان های پیچیده تر و با هزینه های درمانی بیشتری رو به رو کند. در ادامه خطرات جرم های دندانی را بخوانید تا بیشتر با آن ها آشنا شوید.

خطرات ناشی از جرم روی دندان ها

زمانی که این جرم ها در مدت زمان طولانی روی دندان ها باقی بمانند، شما را با عوراض زیر رو به رو خواهند کرد:

  1. ایجاد بوی بد در دهان

    این جرم ها به باکتری های دهان کمک می کنند تا گاز سولفید هیدروژن تولید کرده که عامل بوی بد در دهان است.
  2. پوسیده شدن دندان و یا ریشه دندان

    باکتری هایی که در جرم دندان ها وجود دارند، می توانند با مصرف قند موجود در مواد غذایی به تولید اسید بپردازند. در ابتدا پوسیدگی سطحی ایجاد شده اما به مرور به بخش های عمیق تر دندان نفوذ کرده و به تمام ساختار دندان آسیب می رساند. با پیشرفت این عارضه دندان نیاز به ترمیم، بعد از آن عصب کشی و در صورت ادامه یافتن حتی می تواند موجب از دست رفتن دندان گردد.
  3. خونریزی کردن لثه

    جرم در بخش های نزدیک به لثه می تواند سبب تحریک آن شده که بدین ترتیب شاید شما در زمان مسواک زدن و یا نخ دندان کشیدن با خونریزی در لثه خود مواجه شوید.
  4. بروز بیماری های لثه

    اگر جرم ها در مدت زمان زیادی روی دندان ها قرار داشته باشند، علاوه بر پوسیده کردن دندان ها، می توانند آسیب های جدی تری به بافت لثه وارد کرده و در نتیجه شما را با عفونت ها و التهابات لثه مواجه کنند.
  5. تحلیل رفتگی لثه

    این موضوع شاید برایتان کمی جالب باشد که لثه برای فرار از فعالیت مخرب باکتری ها سعی در فرار کردن دارد، یعنی به سمت عقب رفته و دچار تحیل رفتگی می شود.
  6. تحلیل رفتگی استخوان

    در صورت بروز بیماری های سخت تر دهان و دندان، استخوان نیز همانند لثه می تواند دچار تحلیل رفتگی شده که در این شرایط شما به پیوند استخوان نیاز خواهید داشت. باید بدانید که این عارضه می تواند پشتیبانی دندان را با خطر رو به رو کند و در واقع دندان خود را از دست بدهید.
  7. به وجود آمدن بیماری های قلبی

    شاید این مورد کمی برایتان تعجب برانگیز باشد، اما بله این اتفاق نیز می تواند به دلیل جرم های دندانی رخ دهد. حال چگونه چنین چیزی ممکن است؟ زمانی که شما غذا می خورید، می توانید موجب نفوذ باکتری ها به دورن لثه خود شوید که این باکتری ها با ورود به رگ های خونی قادر به انتقال به بخش های مختلفی از بدن می باشند. در نهایت بیماری هایی از جمله سکته مغزی، حمله قلبی و .. ممکن است تا بیشتر احتمال بروز داشته باشند.

با رعایت بهداشت دهان و دندان، آیا باز هم دندان ها جرم می گیرند؟

شما باید این را بدانید که دهان در شرایط عادی دارای باکتری های مفید و مضر فراوانی است، به همین دلیل هرچقدر هم به مسواک بزنید و یا از نخ دندان استفاده داشته باشید، این باکتری ها با مصرف کردن باقی مانده غذاها می توانند به تولید اسید و تشکیل جرم و پلاک دندانی بپردازند.
پس این نکته کاملا مشخص شد که تشکیل شدن جرم فرآیندی است که همواره صورت می گیرد. پس با این حساب که همیشه دندان ها در معرض خطر هستند و رعایت بهداشت دهان و دندان بی فایده خواهد بود، باید چه کنیم؟
این تصور اشتباه را نداشته باشید که رعایت بهداشت دهان و دندان بی فایده خواهد بود، بلکه این ماجرا کاملا برعکس است. مسواک زدن درست و اصولی، استفاده از نخ دندان به طور روزانه و شست و شوی دهان با کمک دهانشویه می تواند فرآیند تشکیل جرم را بسیار به تاخیر بیندازد، البته این نکته هم وجود دارد که برخی از افراد به دلیل داشتن بزاق جرم ساز بیش از دیگران در معرض این عارضه قرار می گیرند. پس در اینجا اهمیت جرم گیری دندان را متوجه می شویم که لازم است برخی جرم هایی که مسواک نمی تواند آن ها را از بین ببرد، به کمک دندانپزشک . با درمان جرم گیری برداشته شوند.

به چه دلایلی دندان ها جرم می گیرند؟

همانطور که در عنوان قبلی مطالعه کردیم، به وجود آمدن جرم های دندانی بسیار راحت می باشند. در ادامه دلایل به وجود آمدن آن ها را به طور دقیق تر برایتان شرح می دهیم:

  1. تنها یک بار دندان های خود را مسواک می زنید.

    شایع ترین عامل بروز جرم دندان، این است که شما به طور درست و اصولی و به تعداد منظم در طول روز از مسواک استفاده نمی کنید. نتیجه گرفتن صحیح از مسواک زدن زمانی است که شما حداقل دو بار در روز، یک بار صبح و یک بار شب قبل از خواب و به مدت حداقل دو دقیقه دندان هایتان را مسواک نمایید.
  2. از خمیر دندان استفاده نمی کنید.

    به طور کلی آنچه اهمیت دارد طرز مسواک زدن است و خمیر دندان چندان لزومی ندارد، اما با این حال نباید از تاثیر خمیر دندان در از بین بردن برخی باکتری های دهانی غافل شوید.
  3. از نخ دندان استفاده نمی کنید.

    بسیاری از جرم ها و پلاک های بین دندانی به وسیله مسواک از بین نمی روند و شما باید برای برداشتن آن ها حتما روزی یک بار از نخ دندان استفاده داشته باشید.
  4. بیش از حد مواد غذایی شیرین می خورید.

    شیرینی ها و مواد غذایی شیرین تاثیر بیشتری در تشکیل جرم های دندانی دارند، زیرا به راحتی به دندان ها می چسبند. بهتر است تا بعد از خوردن این غذاها حداقل دهان خود را با آب بشویید.
  5. به کلینیک دندانپزشکی تنها در صورت دندان درد مراجعه می کنید.

    همانطور که پیش تر برایتان بیان کردیم، جرم ها می توانند در بخش هایی از دندان ها قرار بگیرند که مسواک و نخ دندان توانایی برداشتن آن ها را ندارند. به همین دلیل ضروری است تا درمان جرم گیری به از بین بردن آن ها بپردازد. پس در این موضوع سهل انگاری نکنید و حداقل 6 ماه یک بار برای ویزیت و چکاپ دندان های خود به مطب دندانپزشکی مراجعه داشته باشید.
  6. نسبت به درمان ارتودنسی بی توجهی می کنید.

    یکی از مواردی که می تواند تشکیل جرم های دندانی را افزایش دهد، وجود دندان های نامرتب، شلوغ و به هم ریخته است که در نهایت تمیز کردن آن ها نیز دشوار خواهد بود. به همین دلیل افرادی که دچار این مشکل هستند، بیش از دیگران مستعد آسیب دیدگی دندان هایشان می باشند.

آیا من هم به جرم گیری نیاز دارم؟

با تمام مواردی که تاکنون برایتان بیان کردیم، حتما متوجه شدید که درمان جرم گیری دارای چه میزان اهمیتی بوده و کاندیدای خاصی ندارد. تمام افراد نیاز دارند تا هر چند وقت یک بار تحت معاینه دندانپزشک قرار گرفته و در صورت نیاز حداقل 6 ماه یک بار و یا سالی یک بار جرم گیری را انجام دهند. اگر با این وجود همچنان شک دارید که نیازمند این درمان هستید و یا خیر، وقتی را برای مشاوره تنظیم کنید و به صورت رایگان با دکتر هادی صادق در این باره مشورت داشته باشید.

جرم گیری دندان چه فوایدی برایم دارد؟

این درمان هرچند ساده فواید بسیار مهمی دارد که در ادامه آن ها را برایتان شرح می دهیم:

  1. از پوسیده دندان ها جلوگیری می کند.

    یکی از شایع ترین دلایلی که افراد به کلینیک های دندانپزشکی مراجعه می کنند، پوسیدگی دندان است. همانطور که گفتیم مسواک و نخ دندان قادر به از بین بردن تمام جرم های دندانی نبوده و اگر آن ها زیاد روی دندان باقی بمانند، تارتار را تشکیل می دهند. تارتار پلاک دندانی بسیار سختی است که به مرور می تواند مینای دندان را کاملا از بین ببرد. از بین بردن آن ها با مسواک زدن هم ممکن نبوده و حتما باید جرم گیری انجام دهید.
  2. از بیماری های لثه جلوگیری می نماید.

    جرم ها علاوه بر ایجاد خطر برای دندان ها، لثه را نیز تحت تاثیر قرار می دهند. تجمع یافتن این موارد زیر خط لثه موجب التهاب، عفونت و در نهایت از دست رفتن دندان خواهد شد.
  3. بوی بد دهان را از بین خواهد برد.

    درست است که برای از بین بردن بوی بد دهان خود باید از مسواک، نخ دندان و دهانشویه استفاده داشته باشید، اما گاهی با انجام تمام این کارها همچنان بوی بد دهان شما را آزار می دهد. البته این مشکل می تواند دلایل متعددی مانند مشکلات گوارشی داشته باشد، اما در اکثر موارد جرم ها و باکتری های دهانی این مشکل را به وجود می آورند که جرم گیری در نهایت این مشکل را حل می کند.
  4. به سفیدتر شدن دندان ها کمک می کند.

    البته که نباید انتظار ویژه ای در این مورد از جرم گیری داشته باشید، اما به هرحال یکی از دلایل تغییر رنگ دندان ها و زرد شدن آن ها وجود جرم روی سطح دندانه ها است. پس این درمان می تواند تا حدودی به روشن تر شدن دندان ها کمک کند.
  5. سلامت کلی بدن را افزایش می دهد.

    دهان به شدت روی دیگر اعضای بدن به خصوص قلب تاثیر دارد. همانطور که در مباحث قبلی گفتیم شما با جویدن غذا می توانید برخی باکتری های مضر را از طریق بافت لثه به رگ های خونی خود منتقل کنید. اگر چکاپ های منظم دندانپزشکی را جدی بگیرید، تا حد بالایی به سلامت عمومی بدن خود نیز کمک می کنید.
  6. مانع از نیاز به درمان های پیچیده با هزینه های بالا می شود.

    بعد از مطالعه خطرات ناشی از جرم روی دندان ها که در ابتدای مقاله برایتان گفتیم، پس متوجه شدید که این درمان درواقع نوعی اقدام پیشگیرانه برای این است که از برخی بیماری های دهان و دندانی و صرف هزینه های بالا جلوگیری نمایید.

هزینه جرم گیری دندان چقدر است؟

قیمت جرم گیری تحت تاثیر مواردی از جمله میزان جرم دندان، جنس و نوع دندان و نیاز شما به چند جلسه درمان محاسبه می گردد. با این حال قیمت آن در کلینیک دندانپزشکی دکتر هادی صادق حدود 500.000 تومان (پانصد هزار تومان) تا 1.000.000 تومان (یک میلیون تومان) در نظر گرفته می شود.
توجه داشته باشید که قیمت قطعی بعد از معاینه و ویزیت اولیه به شما اعلام خواهد شد، پس اگر نیاز به این درمان دارید، همین حالا با کلینیک دکتر هادی صادق تماس بگیرید.

روش های جرم گیری دندان

روش های مختلفی برای این درمان وجود دارد که با توجه به شرایط بیمار ممکن است از یکی از آن ها و یا تمام آن ها استفاده شود:

  1. با استفاده از ابزار های دستی

    ابزار های دستی معمولا برای برداشتن جرم های راحت تر و سطحی تر مورد استفاده قرار می گیرند.
  2. با استفاده از ابزارهای اولتراسونیک

    برخی ابزار های تخصصی جرم گیری که تحت عنوان اولتراسونیک شناخته می شوند، به خوبی قادر به از بین بردن جرم های نقاط مختلف دهان هستند. این روش برای برداشتن جرم های عمیق دندانی تاثیر به سزایی دارد.
  3. با استفاده از لیزر

    لیزر در بسیاری از درمان های دندانپزشکی نقش موثر خود را نشان داده است. این روش می تواند خونریزی را به حداقل رسانده و از التهابات ناشی از جرم گیری جلوگیری نماید. به طور معمول تا دو هفته بعد از جرم گیری با لیزر از رشد و فعالیت باکتری های دهانی جلوگیری می شود.
    با این روش بافت های دهان تحریک شده و التیام به سرعت رخ می دهد.
  4. با استفاده از ایرفلو (airflow)

    در این روش از ترکیب هوا، بی کربنات سدیم و آب فشار قوی برای تمیز کردن و صیقل دادن دندان ها استفاده می شود. این روش به خودی خود روشی برای سفید کردن دندان ها نبوده، اما تاثیر به سزایی در روشن شدن دندان ها دارد و نتایج فوق العاده از درمان را ایجاد می کند و می تواند به راحتی تغییر رنگ و پلاک های دندانی را از بین ببرد.

مراحل جرم گیری دندان

به طور کلی جرم گیری دندان با توجه به روش های بیان شده در عنوان قبلی انجام می شود، اما اگر تمایل به دانستن مراحل دقیق آن دارید موارد زیر را مطالعه کنید:

  1. جرم گیری و کورتاژ لثه

    در ابتدا با استفاده از ابزار های دستی و اولتراسونیک به برداشتن جرم های دندانی پرداخته می شود. این مرحله با توجه به شرایط بیمار و میزان جرم روی دندان های او ممکن است تا به دو و یا سه جلسه نیاز داشته باشد.
  2. بروساژ

    شاید نام بروساژ دندان را در جرم گیری شنیده باشید. در برخی مواقع دندانپزشک از بروساژ بعد از جرم گیری استفاده می کند. در این مرحله از درمان دندانپزشک با خمیر مخصوصی دندان ها را آغشته کرده و با کمک دستگاهی که سر آن برس کوچکی دارد، به صیقلی کردن سطوح دندان و رفع برخی از لکه های روی دندان می پردازد.
  3. استفاده از airflow

    در ادامه برای از بین رفتن لکه های روی دندانی و شست و شوی کامل دهان با استفاده از ایرفلو درمان به اتمام می رسد.

مدت زمان جرم گیری

به طور معمول جرم گیری در 20 دقیقه انجام می شود، اما با این وجود مدت زمان آن بستگی به میزان عمق جرم نیز دارد که می تواند این زمان را بیشتر نماید.

جرم گیری دندان در بارداری

به طور کلی مراقبت از دهان و دندان خانم باردار چه برای سلامت خود و چه برای سلامت جنین الزامی است و هیچ موردی برای چکاپ های دوره ای دندانپزشکی در بارداری وجود ندارد. همچنین درمان جرم گیری در این زمان هیچ مشکل و خطری ندارد.
تنها موردی که وجود دارد این است که قبل از مراجعه دندانپزشک خود را در جریان بارداری خود قرار دهید.

آیا جرم گیری عوارضی دارد؟

اگر مباحث قبل را به خوبی مطالعه کرده باشید، متوجه شدید که آنچه برای شما بسیار خطرآفرین است، جرم دندان است نه جرم گیری. پس هیچ دلیلی نمی تواندموجب آن شود که شما از این درمان فرار کنید و اهمیت آن را نادیده بگیرید.
در خصوص عوارض جرم گیری زمانی ایجاد می شود که شما در مدت زمان های طولانی تحت درمان قرار می گیرید، یعنی جرم ها و پلاک ها سخت شده و دچار لثه های ملتهبی گشته اید.
پس در این شرایط با خونریزی رو به رو شده و احتمال بروز عفونت وجود دارد. البته دندانپزشک کاملا این موارد را در نظر داشته و در صورت لزوم قبل و بعد از درمان برای شما آنتی بیوتیک تجویز می کند.

چرا بعد از درمان دندان ها دچار حساسیت می شوند؟

برخی از افراد تصور دارند که حساسیت های دندانی بعد از جرم گیری به دلیل آسیب رسیدن به مینای دندان می باشد که این تصور کاملا اشتباه است. باید گفت که حساسیت بعد از این درمان کاملا طبیعی بوده و هیچ جای نگرانی ندارد و دلیل بروز آن، این است که بخش ضخیمی از جرم های دندان از روی دندان ها برداشته شده و شاید تا چند هفته نسبت به سرما و گرما حساسیت نشان دهید.

آیا این درمان با درد زیادی همراه است؟

جرم گیری دندان هیچ دردی برایتان به همراه ندارد، اما شاید در حین انجام کار دندان های شما تا حدودی دچار حساسیت شوند که این مورد غیرقابل تحمل نبوده و جای نگرانی ندارد.

آیا ممکن است تا جرم گیری سبب لق شدن دندانم شود؟

خیر، این درمان چنین عارضه ای به دنبال ندارد. اگر چنین تصوری دارید، به این دلیل است که این اتفاق از قبل برای شما رخ داده بود، اما جرم در اطراف دندان تا حدودی باعث شده که شما این اتفاق را متوجه نشوید. بعد از جرم گیری و با از بین رفتن جرم های دندانی شما این لق شدگی را احساس خواهید کرد. به طور کلی توصیه می شود تا قبل از ضخیم شدن جرم روی دندان های خود برای جرم گیری اقدام کنید.

اقدامات بعد از جرم گیری دندان

جرم گیری نیازی به مراقبت ها و اقدامات خاصی ندارد، اما برای اینکه بافت لثه و حساسیت دندان های خود را به سرعت التیام دهید، باید نکات زیر را همیشه جدی بگیرید که با انجام آن ها در مدت زمان طولانی تری به جرم گیری نیاز پیدا خواهید کرد.

  1. حداقل دو بار در روز مسواک زدن به طور اصولی و با مدت زمان حدود 2 دقیقه
  2. استفاده از نخ دندان حداقل یک بار در روز
  3. داشتن رژیم غذایی متعادل و مصرف سبزیجات
  4. نوشیدن آب فراوان در طول روز
  5. چکاپ های دوره ای دندانپزشکی

سوالات متداول

  1. آیا جرم گیری روشی برای درمان بیماری های پریودنتال (بیماری های لثه) است؟

    باید بدانید که این روش به منظور پیشگیری از تشکیل عفونت و بیماری های لثه انجام می شود، نه برای درمان آن ها. به طور معمول جرم گیری سبب می شود تا باکتری ها، پلاک و جرم های زیر خط لثه از بین رفته که بدین ترتیب خطر ابتلا به عفونت های لثه را کاهش می دهد.
  2. چند وقت یک بار باید برای جرم گیری به کلینیک دندانپزشکی بروم؟

    پاسخ این سوال نمی تواند برای تمام افراد یکسان باشد، زیرا برخی افراد دارای بزاق جرم ساز بوده و برخی دیگر جنس سالم تری از دندان ها بوده، به همین دلیل بهتر است تا حدود هر 6 ماه یک بار به مطب دندانپزشکی مراجعه داشته باشید تا در صورت نیاز دندانپزشک این موضوع را به شما اعلام کند.
  3. آیا دندان کامپوزیت، لمینت و یا ایمپلنت شده نیاز به جرم گیری خواهند داشت؟

    بله، این موارد نیز تفاوتی با دندان طبیعی شما ندارند و می توانند تحت این درمان قرار بگیرند. البته موضوعی که وجود دارد این است که این دندان ها تا حدودی حساسیت بیشتری داشته که به همین منظور لازم است روند جرم گیری برای آن ها با دقت بیشتری صورت بگیرد.
  4. آیا جرم گیری دندان در منزل ممکن است؟

    جرم گیری دندان در منزل غیرممکن نیست، اما به هیچ عنوان نمی تواند جایگزین جرم گیری توسط دندانپزشک شود.
    در منزل مواردی از جمله مسواک زدن، نخ دندان کشیدن، استفاده از دهانشویه، جویدن سبزیجات تازه، عدم استعمال دخانیات و مشروبات الکلی همگی از موارد هستند که در این امر نقش موثری دارند.
  5. کدام بخش از دندان ها بیشتر جرم می گیرند؟

    به طور معمول جرم روی دندان ها در قسمت هایی که مسواک و نخ دندان دسترسی درستی به آن ها ندارند، ایجاد می شود.

تماس سریع

02122041157

خیابان ولیعصر، روبروی درب اصلی پارک ملت، کوچه شناسا، پلاک7، طبقه 3